Juha Rytkösellä nousujohteinen kisa Belgian MM-rallicrossissa – ”Mitään ei jäänyt hampaankoloon”

Juha Rytkönen

Juha Rytkösen kovaa taistelua ei palkittu finaalipaikalla rallicrossin MM-sarjan Belgian osakilpailussa viikonloppuna.

Suomalaisen Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla ajanut suonenjokelainen sijoittui kymmenenneksi legendaarisella Span moottoriradalla.

– Olimme lähempänä maailman kärkeä kuin aikaisemmissa kisoissa. Se oli ehdottomasti nousujohteisen viikonlopun positiivisinta antia. Ihan ei kuitenkaan kyyti riittänyt finaaliin asti, välierässään viidenneksi yltänyt Rytkönen summasi.

– Saimme heti viikonlopun alussa hyvät säädöt autoon, minkä jälkeen pystyimme vain keskittymään ajamiseni parantamiseen. Kisa oli mielettömän upea. Yleisöä oli paikalla todella paljon ja fiilis erinomainen.

Taistelu aivan maailman terävimmällä huipulla on äärimmäisen kovaa. Rytkönen oli tyytyväinen omaan ja tallinsa tekemiseen, vaikka palkintosijat jäivät tavoittamattomiin. Kisan voittoon ajoi lajin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson ennen Kevin Hansenia ja Krisztian Szaboa.

– Automme toimi todella hyvin ja oli ilo ajaa. Olemme yhä takaa-ajajia kärkeen verrattuna, mutta en tiedä, kannattaako meitä edes ihan sinne terävimpään kärkeen verrata. Välillä pystyimme haastamaan kärkijätkiä, mutta tärkeintä on, että mitään ei jäänyt hampaankoloon.

Juha Rytkönen on osallistunut tällä kaudella viiteen MM-osakilpailuun.

Span ikonisen moottoriradan ympäristöön rakennettu rallicross-rata keräsi suomalaiskuskilta kiitokset, vaikka myös pientä toivomisen varaa jäi.

– Meidän kannaltamme oli harmi, että radan soraosuudet oli muutettu betoniksi. Soralla olemme aina olleet lähempänä kärkeä. Rata oli silti ihan mielettömän hieno. Oli aika makeaa päästellä menemään legendaarista formularataa ja sen kuuluisinta mutkaa, Rytkönen hehkutti.

Suomalaiskuski on tällä kaudella osallistunut viiteen rallicrossin MM-osakilpailuun ja kerännyt 52 pistettä, jotka oikeuttavat yhdeksänteen sijaan MM-taulukossa. Kauden kohokohta osui Ruotsin Höljesin radalle elokuussa, kun Rytkönen ja Betomik Racingin Ford Fiesta nähtiin finaalissa asti.

– Näillä näkymin MM-kautemme päättyy tänne Belgiaan. Valtavan isot kiitokset yhteistyökumppaneille ja kaikille tukijoille sekä faneille, jotka ovat kannustaneet minua upeasti. Iso ja lämmin kiitos myös Betomikin tiimille. Kaikki ovat tehneet täydellistä työtä koko kauden ajan, Rytkönen kiitteli.

Juha Rytkönen haastaa maailman kärkikuskit legendaarisella Span radalla – ”Tuumaakaan ei anneta periksi”

Juha Rytkönen

Juha Rytkönen lähtee luottavaisin mielin rallicrossin MM-sarjan kauden kuudenteen osakilpailuun Belgiaan tulevana viikonloppuna.

30-vuotias suonenjokinen tavoittelee paikkaa finaalissa. Haaste on kova, mutta Rytkönen osoitti Ruotsin Höljesissä elokuun lopussa, että kaiken loksahtaessa kohdilleen paikka finaalissa ei ole haihattelua.

– Tunnelmat ennen Belgian osakilpailua ovat erinomaiset. Tavoitteena on ajaa nousujohteinen viikonloppu ja nostaa vauhtia koko ajan. Uskon, että meillä on mahdollisuudet taistella finaalipaikasta. Siellä sitten taas kaikki on mahdollista, Rytkönen summaa.

Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla kilpaileva Rytkönen ei ole aiemmin ajanut kilpaa legendaarisella Span moottoriradalla, mutta suomalaistykki uskoo radan sopivan sekä miehelle että autolle.

– Span rata sopii meille paremmin. Se on enemmän tyypillinen rallicross-rata, jossa on myös paljon soraosuuksia toisin kuin edellisessä kisassa Latviassa, jossa ajettiin vain asvaltilla. Span kaltainen rata sopii minulle paremmin kuin rata-ajo-ominaisuuksia pelkästään vaaliva rata, Rytkönen toteaa.

– Uskon ja toivon, että olemme huomattavasti lähempänä kärkeä kuin Latviassa. On tärkeää saada säädöt ja ajofiilis osumaan kohdilleen. Sitä myötä vauhti kasvaa taatusti. Lähdetään laittamaan maailman kärkikuskeille kapuloita rattaisiin.

Juha Rytkönen tavoittelee finaalipaikkaa Belgiassa. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Rytkönen ja suomalaistiimi Betomik Racing lähtevät Belgiaan ennakkoluulottomasti haastamaan lajin supertähdet.

– Me taistelemme joka sijoituksesta ihan varmasti, eikä tuumaakaan anneta periksi. Automme on ollut luotettava koko kauden ajan ja siitä iso kiitos tiimille. He ovat tehneet mahtavaa työtä, Rytkönen sanoo.

– Odotukset ovat korkealla, mutta jotta ne saa lunastettua, pitää myös miehen olla ensimmäisestä lähdöstä asti hereillä. Olemme ajaneet tosi ehjiä kisaviikonloppuja koko kauden ja sitä tavoittelemme jälleen.

Belgiassa ajetaan perinteinen MM-kisaviikonloppu, kun lauantain ja sunnuntain aamupäivän aikana kisataan ensin neljä alkuerälähtöä, joiden jälkeen vuorossa ovat välierät ja finaali.

– Se sopii itse asiassa meille paremmin kuin Latvian formaatti, kun ajettiin kaksi MM-osakilpailua yhden viikonlopun aikana. Nyt on paremmin aikaa miettiä ja tehdä mahdollisia säätömuutoksia autoon. Ei ole koko ajan niin hirveä kiire. Tavallaan se vähän helpottaa, Rytkönen aprikoi.

Alkukauden aikana yhtä vaille kaikki osakilpailut ajanut Rytkönen on MM-sarjan pistetilanteessa yhdeksäntenä ennen Span viikonloppua.

Juha Rytköselle arvokasta kokemusta Latvian MM-rallicrossista – ”Tämä raaka työvaihe on tehtävä”

Juha Rytkönen

Juha Rytkönen ja suomalainen Betomik Racing -tiimi tekivät ison ja tärkeän oppimatkan Latviaan viikonloppuna.

Rytkönen ei tällä kertaa yltänyt kahdessa piinkovassa rallicrossin MM-sarjan osakilpailussa finaaliin saakka, mutta tärkeintä oli, että Ford Fiesta Supercaria käskyttävän suonenjokisen suorituskyky tuli ulosmitattua jälleen supertähtien seurassa.

– Haastava reissu tuli tehtyä. Ei ole helppoa taistella miehiä vastaan, jotka ovat samoja ratoja ajaneet jo kymmenen vuotta. Saimme kuitenkin tärkeää treeniä ja kokemusta tällaisesta radasta, joka on pelkkää asvalttia, Rytkönen sanoi.

Suomalainen rallicross-kuljettaja nakutti tasaisen varmasti koko kisaviikonlopun, mutta kärkimiesten kyytiin ei tällä kertaa ollut asiaa. Molemmat välierälähdöt sujuivat Rytköseltä hienosti, mutta kymmenes sija oli parasta, mitä Latvian tuplaviikonloppu pystyi tällä kertaa tarjoamaan.

– On ihan mielettömän vaikeaa löytää ajotapaa tällaiselle radalle, jolla ajaa kunnolla kilpaa ensimmäistä kertaa. Muilla jätkillä on kuitenkin joka mutka hallussa ja autot viimeiseen asti viritetty. Joskus se on tämä raaka työvaihe ja oppiminen vain tehtävä, Rytkönen huomautti.

– MM-sarja on niin hiton tasainen, että siellä ei puuhastelulla pärjää. Silti on annettava iso kiitos tiimille, joka teki kovasti töitä ja varmisti joka lähtöön toimivan kaluston. Miehen pitää vain vielä treenata.

Juha Rytkönen sijoittui kymmenenneksi Latvian molemmissa osakilpailuissa. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Jotain MM-sarjan tasosta kertoo, että samana viikonloppuna Latvian radalla ajetun EM-sarjan kisan Rytkönen olisi voittanut ylivoimaisesti.

– Kaverit laskivat, että noin kolme sekuntia olisin ollut siellä voittajaa edellä. Kovimpien kaverien ja autojen kyydissä ei vain vielä pysytä. Ajaminen menee äkkiä yliyrittämisen puolelle, kun kaverit karkaavat maisemaan.

Rytkösen kausi jatkuu MM-sarjassa 9.-10. lokakuuta ajettavalla Belgian osakilpailulla.

– Siellä on vähän erilainen rata, mitä aiemmissa kisoissa, jos Ruotsia ei lasketa. Jopa soraa on luvassa sekä enemmän hitaita mutkia. Varmasti jatketaan taistelua ja pistetään kaikki likoon kuten tähän mennessä on tehty, Rytkönen summaa.

– Täälläkin oli kaikki pelissä ja tiimi teki mahtavaa työtä. Ikävä kyllä tämän parempaa suoritusta ei nyt voitu tarjota. Otetaan tästä opiksi ja tullaan entistä vahvempina takaisin.

Rallicrossin MM-sarjan pisteissä Rytkönen on yhdeksäntenä. Piikkipaikalla Latvian tuplaviikonlopun jälkeen jatkaa ruotsalainen Peugeot-kuski Timmy Hansen.

Juha Rytkönen jahtaa kovaa tulosta Latvian MM-rallicrossista – ”Olo on erittäin luottavainen”

Juha Rytkönen

Juha Rytkönen lähtee tavoittelemaan kovaa tulosta Latvian MM-rallicrossista tulevana viikonloppuna.

Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla kilpaileva suonenjokinen teki voitokkaan valmistautumisen kilpailuun pari viikkoa sitten SM-sarjassa.

– Erittäin hyvillä mietteillä lähden kilpailuun. On upeaa päästä taas kurvailemaan MM-tasolla. Uskon, että olemme Latviassa kovassa vauhdissa. Siellä olen ajanut aiemmin myös testiä, joten tällä kertaa ei ole pelkästään uuden opettelua luvassa, Rytkönen paaluttaa.

– Luulen myös, että olemme auton säätöjen kanssa jo todella lähellä optimia. Varmasti pieniä muutoksia tehdään taas, kun rata vaihtuu, mutta olo on erittäin luottavainen.

Latviassa ajetaan MM-osakilpailu sekä lauantaina että sunnuntaina. Luvassa on iso nippu piinkovia lähtöjä, mutta se sopii 30-vuotiaalle suonenjokiselle.

– Hienoa, että molempina päivinä on luvassa rutkasti ohjelmaa. Ei tule ainakaan tylsää. Rata sopii minulle hyvin. Asvalttia siellä on paljon ja soraosuuksia ei oikeastaan ole, vaan asvaltin lisäksi siellä on betonia pinnassa. Täytyy vähän muistella omia karting-aikoja, jotta saa oikeat rata-ajolinjat kohdilleen, Rytkönen summaa.

Juha Rytkönen lähtee luottavaisena Latvian MM-osakilpailuihin. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Rytkönen ylsi suomalaistallin Ford Fiestalla edellisessä MM-osakilpailussaan Ruotsissa elokuussa finaaliin saakka. Tavoite on jälleen kamppailla vähintään paikasta kuuden nopeimman joukkoon. Tähtäimessä on myös parantaa Höljesin radalla saavutettua kuudetta sijaa.

– Finaalipaikan pitää olla tavoitteena, kun sinne on jo tällä kaudella päästy. Siihen pitää tehdä todella paljon töitä ja kaiken pitää loksahtaa paikoilleen. Mahdollista se kuitenkin on, ihan ehdottomasti, Rytkönen miettii.

– Finaalissa sitten kaikki on taas auki. Toivotaan, että pystymme myös haastamaan siellä kärkimiehet, eikä vain ajeltaisi joukon hännillä.

Latvian pääkaupungissa Riiassa ajetaan perinteikkäällä Bikerniekin radalla. Sekä lauantaina että sunnuntaina on luvassa kolmet alkuerät sekä illalla välierät ja finaali.

Juha Rytkösellä voitokas paluu rallicrossin SM-sarjaan – ”Ukko ja kalusto ovat hyvässä iskussa”

Juha Rytkönen

Rallicrossin MM-sarjassa tällä kaudella valikoituja osakilpailuja ajava Juha Rytkönen teki voitokkaan visiitin SM-sarjan puolelle lauantaina Hyvinkäällä.

Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla ajava Rytkönen oli jo alkuerissä joukon paras kuljettaja ja piti pintansa loppuun saakka. Finaalissa voitto irtosi lopulta reilun sekunnin marginaalilla ennen Jere Kalliokoskea. Kolmanneksi Hyvinkään radalla ylsi Henri Haapamäki.

– Oli huikeaa ajaa pitkästä aikaa SM-sarjaa. Päivästä jäi todella hyvä fiilis kaikin puolin. Erittäin reilua, rehtiä ja tiukkaa kilvanajoa Jeren kanssa koko ajan. Voitto lämmittää mieltä todella paljon, vuoden 2019 Supercar-luokan Suomen mestari herkutteli.

Kalliokoski oli voittanut kaikki kauden kolme ensimmäistä osakilpailua, mutta Rytkönen laittoi tälle voittoputkelle stopin. Kalliokoski varmisti silti Hyvinkäällä Suomen mestaruuden. Rytkönen onnitteli kovaa kilpakumppania vilpittömästi.

– Isot onnittelut Jerelle mestaruudesta ja kiitos kovasta taistelusta. Hänen kanssaan on hienoa kisata. Ei tarvitse ikinä pelätä, että sieltä tullaan ryminällä niskaan tai mitään vastaavaa. Saatiinpa edes vähän pistettyä Jeren dominanssille kapuloita rattaisiin, suonenjokinen summasi.

Juha Rykönen pääsi keskimmäiselle korokkeelle Hyvinkäällä. Kuva: Toni Ollikainen/Tonigraphs

Rytkösen tavoitteena oli Hyvinkäällä menestyksen lisäksi pitää ajotuntumaa yllä. Samana viikonloppuna ajettava Ranskan MM-osakilpailu päätettiin tiimin kanssa jättää väliin, mutta 30-vuotias rallicross-komeetta on lähtöviivalla jälleen Latvian MM-taistossa kahden viikon kuluttua.

– Tämä oli erinomaista lämmittelyä Latvian tuplakisaa varten. Saimme täältä juuri sen, mitä haimme. Ukko ja kalusto ovat nyt hyvässä iskussa. Kokeilimme uusia säätöjä autoon ja saimme erityisesti startteihin lisää oppia, Rytkönen totesi.

– Oli todella tärkeää, että saimme pidettyä ajofiilistä yllä, kun Ranskan MM-osakilpailu jäi meiltä väliin. Lähden Latviaan luottavaisin fiiliksin.

Latvian MM-rallicross ajetaan 18.-19. syyskuuta.

Hyvinkään SM-rallicross, finaalin tulokset:

1. Juha Rytkönen (Ford Fiesta) 4.12,432
2. Jere Kalliokoski (Ford Fiesta) +1,239
3. Henri Haapamäki (Ford Fiesta) +6,394
4. Rasmus Tuominen (Mitsubishi Lancer) +8,599
5. Joni-Pekka Rajala (Mitsubishi Mirage) +11,604
6. Atro Määttä (Ford Fiesta) +26,052

Juha Rytkönen tähdittää Hyvinkään SM-rallicrossia – ”Takki auki ei voi lähteä”

Juha Rytkönen

Rallicrossin MM-sarjassa tällä kaudella ajava Juha Rytkönen tekee ensi viikonloppuna visiitin myös kotimaiseen arvosarjaan. Suonenjokinen osallistuu lauantaina ajettavaan Hyvinkään SM-osakilpailuun MM-radoilta tutulla Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla.

Rytkönen oli mukana Mikko Ikosen johtaman Betomik Racing -tallin kanssa MM-kauden kahdessa ensimmäisessä kisassa Barcelonassa ja Höljesissä. Hyvinkäällä Rytkösen tavoitteena on tietenkin menestyä, mutta ennen kaikkea saada lisää varmuutta tekemiseen.

– Homma lähti liikkeelle siitä, että Mikko halusi lisää varmuutta ja rutiinia kuskille. Tällainen kisa on siihen paras mahdollisuus. Toiveissa on sadekeli, sillä sateessa emme ole ajaneet vielä metriäkään, Rytkönen sanoo.

Rytkönen tiedostaa, että SM-sarjassa ei voi lähteä soitellen sotaan.

– Missään nimessä ei voi takki auki sännätä kilpailemaan. Jere (Kalliokoski) on voittanut kaikki tämän kauden kisat ja tulee ajamaan erittäin kovaa. On siellä monta muutakin nimeä, jotka varmasti ovat kahinoissa mukana, vuoden 2019 Supercar-luokan Suomen mestari kertoo.

MM-sarja jatkuu myös ensi viikonloppuna Ranskan kilpailulla, mutta Rytkönen ja Betomik Racing ovat seuraavan kerran mukana syyskuun puolivälissä Latviassa.

– Hyvinkää on tärkeä kisa siinä mielessä, että ajotuntuma pysyy yllä. Muut MM-sarjan miehet ajavat viikonloppuna Ranskassa, mutta onneksi mekin saamme nyt pidettyä ajofiiliksen kohdillaan, Rytkönen toteaa.

Juha Rytkönen
Juha Rytkönen hakee Hyvinkäältä vauhtia MM-sarjan osakilpailuihin. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Viime viikonloppuna Rytkönen oli mukana jokkiksen joukkueiden SM-kultaa voittaneessa Karvian Hirsirakentajien tiimissä. Samassa joukkueessa ajoi myös Rytkösen yhteistyökumppani Mika Liimatainen, joka on viivalla Hyvinkäällä sekä Supercar- että Autokrossi-luokassa.

Rytkösen päätähtäin on peitota ainakin kovasti vauhdillaan uhitellut Liimatainen.

– Onhan se hienoa päästä Mikaa vastaan taas ajamaan kilpaa. Kyllä se kerran kaudessa pitää kokea. Yritetään lyödä Liimataiselle luu kurkkuun. Mitään muuta tavoitetta en itselleni aseta, mutta Mika pitää voittaa, Rytkönen velmuilee.

– Rehellisesti sanottuna lähdetään ajamaan rennolla ja hyvällä fiiliksellä. Pidetään hauskaa ja tietenkin yritetään löytää lisää vauhtia.

Juha Rytköseltä kova temppu Ruotsin MM-rallicrossissa – ”Emme ole enää kaukana kärjestä”

Juha Rytkönen

Suomalaisen Betomik Racing -tiimin Ford Fiesta Supercarilla ajava Juha Rytkönen saavutti kauden ensimmäisen finaalipaikkansa rallicrossin MM-sarjan Ruotsin osakilpailussa sunnuntaina.

Suonenjokinen taisteli finaaliin, jossa taipui lopulta kuudenneksi kovan kamppailun jälkeen. Tulos lämmitti paljon, sillä Rytkönen sai 30-vuotissyntymäpäivänään lauantaina erittäin hankalan aloituksen MM-sarjan klassikkokisaan.

– Osuimme ensimmäisessä erässä Kevinin (Hansen) kanssa yhteen ja siinä meni lopulta kaikki etupyörän ripustukset ja myös takapyörä. Nollasimme tilanteen ja saimme hyvän tuloksen päivän toisesta erästä, Rytkönen kertasi.

– Sunnuntaina tuli sitten jo kolmas sija (kolmannessa alkuerävaiheessa), mutta sen jälkeen vauhtia vähän hävisi. Semifinaalissa tuulilasiin tuli jotain mutaa, joka ei lähtenyt millään pois. Ajoin puoliksi sokkona sen mitä pystyin. Vähän tuurilla pääsimme finaaliin, mutta on se silti äärettömän kova juttu näissä karkeloissa, Rytkönen jatkoi.

Juha Rytkönen sijoittui kuudenneksi Höljesissä. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Rytkösen finaalipaikka ratkesi, kun toinen suomalaiskuski Niclas Grönholm sai viiden sekunnin aikasakon semifinaalissa. Rytkösen ja Betomik Racingin vauhti oli silti Höljesissä jo huomattavasti parempaa kuin kauden avauskisassa Barcelonassa heinäkuussa.

– Emme ole enää kaukana palkintosijoista. Puhutaan enää ihan muutamasta kymmenyksestä per kierros. Mahtui sinne toki omiakin pieniä ajovirheitä, mutta pitää muistaa, että ajoin täällä ensimmäistä kertaa, ja näitä jätkiä vastaan pitää mennä ihan hemmetin kovaa, Rytkönen summasi.

– Finaalissa ei vain ihan vielä vauhti riittänyt. Auton säädöt olivat kuitenkin paljon paremmat. Pientä säätöä vielä ja sitten olemme jo lähellä kärkijätkien vauhtia.

Pieni ja pippurinen Betomik Racingin tiimi teki valtavan määrän töitä Höljesin viikonlopun aikana lajin mahtitalleja vastaan.

– Mielettömän iso kiitos tiimille. Jätkät eivät valittaneet missään vaiheessa, vaan laittoivat aina auton kuntoon, vaikka se välillä oli saakelin rajussa kunnossa. Tämä tulos tuo varmasti lisää luottoa koko meidän tiimillemme, Rytkönen korosti.

– Iso kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille ja faneille. Sain valtavan määrän viestejä viikonlopun aikana. Niistä saa paljon energiaa ja hyvää fiilistä.

Höljesissä kaksoisvoittoon ajoivat kauden avausosakilpailun tavoin Hansenin veljekset Timmy ja Kevin. Palkintopallin täydensi kolmanneksi ajanut Kevin Abbring. Hansenin veljekset johtavat MM-sarjaa. Rytkönen on pisteissä kahdeksantena.

Juha Rytkönen hamuaa menestystä legendaarisesta MM-osakilpailusta

Juha Rytkönen

Juha Rytkönen starttaa uransa kolmanteen rallicrossin MM-sarjan kisaviikonloppuun, kun kauden 2021 toinen osakilpailu ajetaan ensi viikonloppuna legendaarisella Höljesin radalla Ruotsissa.

Sesongin avauskilpailussa Barcelonassa heinäkuussa Rytkösen taival katkesi välieriin. Suonenjokinen on testannut suomalaisen Betomik Racing -tallin Ford Fiesta Supercaria Kouvolan Tykkimäen radalla ennen Ruotsin osakilpailua.

– Fiilikset ennen Höljesiä ovat erittäin hienot. Hyvä maku jäi testeistä. Mielenkiinnolla lähdetään katsomaan, mitä saimme aikaiseksi, 30-vuotias rallicross-ässä sanoo.

– Finaalipaikka on tavoitteena. Se vaatii autolta lisää suorituskykyä, mutta myös miehen pitää olla iskussa. Kun koko paketti loksahtaa kohdilleen, finaalipaikka on täysin mahdollinen.

Rytkönen kisaa nyt ensimmäistä kertaa perinteikkäässä rallicross-pyhätössä Värmlannissa. Rata sijaitsee Höljesin pikkukylässä lähellä Norjan rajaa.

– Siellä mennään varmasti aika kovaa. Rata vaikuttaa erittäin tekniseltä. Varmasti on haastavaa löytää hyvä rytmi ja oikeat ajolinjat. Mielenkiintoinen viikonloppu on luvassa, Rytkönen povaa.

– Kaikki ovat sanoneet, että tämä rata ja tapahtuma pitää päästä kokemaan. On upeaa, että se toteutuu nyt minun osaltani ja vieläpä kaikkein kovimmassa luokassa.

Fiesta Supercarin kanssa töitä on tehty yhdessä Betomik Racingin tiimin kanssa.

– Pääasia on, että olisi nähtävissä kehitystä kauden ensimmäisestä kisasta. Tähtäämme finaaliin, mutta on tärkeää onnistua hyvin heti alkuerissä, jotta saa hyvän lähtöpaikan semifinaaleissa. Hereillä on oltava alusta asti, Rytkönen summaa.

Höljesin MM-rallicross starttaa lauantaina kaksilla alkuerillä. Sunnuntaina ajetaan niin ikään kaksi viimeistä alkuerävaihetta sekä välierät ja finaali.

Juha Rytkönen mukana myös Ruotsin MM-rallicrossissa

Juha Rytkönen

Juha Rytkönen on mukana rallicrossin MM-sarjan toisessa osakilpailussa reilun kahden viikon kuluttua Ruotsissa. Suonenjokinen kisaa kauden avanneen Barcelonan koitoksen tavoin myös Höljesin radalla suomalaistiimi Betomik Racingin Ford Fiesta Supercarilla.

Kataloniassa 30-vuotias Rytkönen selvitti tiensä välieriin saakka, mutta vauhti ei aivan riittänyt finaaliin. Ruotsin kisaa Rytkönen odottaa jo vesi kielellä.

– Höljes on varmasti yksi legendaarisimmista crossiradoista ja -tapahtumista ylipäätään. On upeaa päästä sinne ajamaan, vaikka en ole koskaan siellä käynytkään. Kaikki ovat kehuneet rataa ja tapahtumaa. Onhan tämä mahtava juttu, että saimme asiat järjestymään, Rytkönen hehkuttaa.

Liki vuoden ajotauon jälkeen on erittäin tärkeää, että kauden toinen MM-osakilpailu on edessä nopeasti Barcelonan avausviikonlopun jälkeen.

– On tosi tärkeää päästä heti taas ajamaan. Se on nyt ihan eri juttu lähteä viivalle, kun ei ole sitä vuoden taukoa alla, Rytkönen toteaa.

– Tarkoitus on tehdä paljon töitä ennen Höljesin viikonloppua. Auto on ollut jo työn alla, mutta vielä ei ole muutoksia päästy testailemaan. Ajamme ainakin kahteen kertaan testiä ja yritämme löytää vähän lisää kyytiä.

Avauskisan asvalttibaanan jälkeen Höljesin legendaarisen radan pitäisi sopia suomalaiskuskille selvästi paremmin. Kun myös autoa saadaan vielä viritettyä nopeammaksi, tavoite finaalipaikasta on realistinen.

– Rata on enemmän sellainen, mitä olen itse täällä Suomessa ajanut. Soraa on enemmän, sillä Barcelonan rata oli oikeastaan kokonaan asvalttia ja hyvin nopea rata muutenkin. Se oli hiton vaikeaa aluksi. Nyt on siinä mielessä helpompaa lähteä, koska rata on sellainen, jota olen tottunut ajamaan, Rytkönen summaa.

Rytkösen ja Betomik Racingin suunnitelmissa on kiertää tällä kaudella vähintään neljä MM-osakilpailua. Ruotsin kisaviikonlopun jälkeen seuraavana vuorossa on todennäköisesti Latvian tuplakisat syyskuun puolivälissä.

Höljesin MM-osakilpailu starttaa perjantaina 20. elokuuta. Välierät ja finaali ajetaan sunnuntaina.

Juha Rytkönen ylsi välieriin Barcelonan MM-rallicrossissa!

Juha Rytkönen ajoi tasapainoisen ja ehjän viikonlopun uransa ensimmäisessä rallicrossin MM-sarjan osakilpailussa ulkomailla.

Rytkönen ylsi kauden 2021 avauskilpailussa Barcelonassa välieriin, mutta kyyti ei aivan riittänyt finaaliin saakka. Suonenjokinen oli omassa välierässään viides, kun kolme parasta selvitti tiensä loppukilpailuun.

– Täytyy olla tyytyväinen, ettei tullut mitään isompia virheitä. Meillä oli vähän vauhdin puutetta. Yksi tärkeä kokemus on kuitenkin nyt taskussa. Vaikka vähän jäi hampaankoloon, fiilis on kuitenkin loppujen lopuksi positiivinen, suomalaistiimi Betomik Racingin Ford Fiesta Supercarilla ajanut Rytkönen summasi.

Rytkönen nakutti alkuerissä kaikki vetonsa sekunnin sisään, joten suomalaiskomeetta otti autosta kaiken irti, mitä otettavissa oli. Alkuerissä 30-vuotias Rytkönen oli yhdeksäs.

– Auto lähti viivalta todella hyvin ja myös suorilla pysyimme vauhdissa mukana. Kurveista kun lähdettiin ulos, eroa tuli vielä liikaa. Kalusto toimi kuitenkin hyvin, ja tiimi teki mahtavasti töitä iloisella ilmeellä koko kisan ajan, Rytkönen kiitti.

Fiesta Supercarin alusta ei ollut säädöiltään täysin sopiva Barcelonan asvalttipainotteiselle radalle. Rytkönen ja tiimi tekivät paljon töitä auton parissa.

– Kaikki oli pelissä. Jokainen kaveri painoi hurjasti töitä, ja teimme kaiken, mitä oli tehtävissä. Kesken kisaviikonlopun ei voi kuitenkaan tiettyjä asioita muuttaa.

– Positiivista on, että tiedämme, mitä täytyy kehittää. Tällä kertaa vauhtimme ei vain riittänyt. Kiva olisi ollut taistella kunnolla finaalipaikasta, mutta otetaan se sitten ensi kerralla.

Betomik Racingin tiimi ja Rytkönen löivät vasta hiljattain hynttyyt yhteen, joten tärkeintä oli saada ehjä kisa alle ja kilometrit talteen.

– Olemme tällainen pieni ja pippurinen tiimi Suomesta. Aina ei ole helppoa kamppailla isoja talleja vastaan, mutta kyllä me ainakin taistelimme. Kaikilla on vähän pettynyt olo, mutta toisaalta kukaan ei tehnyt virheitä. Silloin voi olla tyytyväinen, Rytkönen sanoi.

Seuraava MM-osakilpailu ajetaan elokuun puolivälin jälkeen Ruotsin Höljesissä.

– Kaikilla meillä on halu olla finaalissa. Nyt meidän on tehtävä muutoksia autoon ja testattava huolellisesti. Yritetään löytää lisää vauhtia ja sitä kautta lisää luottoa itselle sekä koko tiimille, Rytkönen suunnitteli.

– Iso kiitos myös kaikille faneille. Kannustusviestejä on tullut joka tuutista. Se oikeasti antaa hyvän fiiliksen ja tuo tsemppiä. Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille. Jatketaan taistelua ja tullaan seuraavalla kerralla radalle vahvempina, Rytkönen päätti.

Barcelonan MM-osakilpailun voitti ruotsalainen Kevin Hansen ennen veljeään Timmyä. Kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson ylsi myös podiumille.